News

GREŠKE KOJE PRAVITE, A KOJE UNIŠTAVAJU VAŠE NOKTE

po Stipe Pleština na Jul 20, 2023

GREŠKE KOJE PRAVITE, A KOJE UNIŠTAVAJU VAŠE NOKTE

Baš kao i koži, noktima je potrebna redovna i temeljna nega i predanost. Ako vam je preskupo dva puta mesečno izdvajati novac za odlazak kod kozmetičarki, važno je naučiti kako pravilno postupati s noktima kod kuće i učiniti ih zdravima, čvrstima i lepima. Ponekad nesvesno (a često i svesno) pravimo greške koje mogu dodatno oštetiti ili oslabiti krhku ploču nokta, a to na kraju dovodi do pucanja noktiju. Sigurni smo da to ne želite.

I zato smo pripremili nekoliko saveta koji vam mogu pomoći u tome. Evo koje učestale greške trebate izbegavati:

Koristite nokte kao alat

Nokti često stradaju tokom izvršavanja svakodnevnih zadataka poput otvaranja konzervi, struganja prljavštine ili pranja posuđa. Potrudite se koristiti pomagala poput noževa, viljuški i grebalica umesto noktiju jer oni na taj način neće slabiti i pucati. Takođe je bitno da tokom pranja posuđa i čišćenja kuće koristite rukavice koje će sprečiti da deterdženti i sredstva za čišćenje dođu u kontakt s njima.

Koristite pregrube turpije za nokte

Grube turpije mogu oštetiti nokte. Većina žena ovog nije ni svesna, ali odabir odgovarajuće turpije izuzetno je važan. Umesto metalnih, radije birajte one kartonske ili staklene. Nokte turpijajte uvek u jednom smeru kako biste sprečili listanje, a nakon toga umočite tupfer u jabukovo sirće i njime očistite površinu nokta kako biste uklonili nečistoće.

Preskačete bazni lak

Pogrešna pretpostavka je da lak šteti noktima i da ćete ih očuvati ostavite li ih takve kakvi jesu. Postoje brojni prozirni lakovi za učvršćivanje koji štite nokte od listanja i pucanja, a praktični su ako želite postići prirodan i negovan izgled. Nanesete li ih u jednom sloju, mogu poslužiti kao bazni gel zbog kojeg će lak u boji duže trajati, a pomoći će vam i u održavanju dugih noktiju. Ukoliko redovno lakirate nokte u tamnije nijanse, prozirni lak će takođe sprečiti tamnjenje ploče nokta.

Ne uzimate dovoljno tečnosti

Svi znamo da je voda ključan element u očuvanju mekane i zdrave kože, a jednako je tako važna i za nokte. Kada je vaš organizam dehidriran, manjak vode utiče na nokte koji postaju suvi i krhki, što dovodi do lakšeg pucanja. Pijte barem dve litre vode dnevno i redovno mažite ruke hidratantnim losionima koji sadrže vitamin E i kolagen. Za bolji učinak i vidljivije rezultate u svoju bočicu s vodom dodajte Kolagen Boost tečni dodatak prehrani koji osigurava zdravlje i lepotu kože, kose i noktiju.

Pogrešno se hranite

Nokti su građeni od proteina keratina koji se počinje ljuštiti ukoliko ne unosimo dovoljnu količinu proteina koja je potrebna organizmu, posebno proteine bogate aminokiselinama cisteinom i metioninom koji sadrže sumpor, a mogu se pronaći u mesu živine, belom luku, jajima, kelju, zobi, ribi, crvenoj paprici i svežem siru. Nedostatak proteina uzrok je i belih mrlja na noktima pa je pravilna prehrana obogaćena gvožđem (meso, riba, spanać i blitva) ključna za njihovo zdravlje i izgled. Važan deo za njihovo zdravlje predstavljaju i kompleks vitamina B (B7 i B12) koje u najvećoj količini sadrže kikiriki, badem, blitva, paradajz, jaja, jogurt, mleko, sardina, losos, divljač, teleća jetra, morski rakovi, bakalar i govedina.

Instagram