News

RAZBIJAMO 10 NAJČEŠĆIH MAKEUP ZABLUDA

po Stipe Pleština na Jul 20, 2023

RAZBIJAMO 10 NAJČEŠĆIH MAKEUP ZABLUDA

Svakodnevno smo na društvenim mrežama zatrpani blogovima i tutorijalima koji šminkeri nude savete o tome kako i čime pravilno naneti šminku i postići negovan izgled. Ali ono što vam ne kažu je da ta pravila ne vrede za svakog jednako, a u moru sličnih videa često se potkradu i neke greške koje biste trebali izbegavati tokom svoje beauty rutine.

Izdvojili smo za vas 10 najčešćih makeup zabluda, kao i savete pomoću kojih ćete sebi olakšati svakodnevno šminkanje i izbeći moguće greške.

1. Ako koristim proizvode omiljene glumice, izgledaću poput nje

Ako kupujete proizvode koje reklamiraju poznate osobe ili one za koje znate da ih koristi neka vama draga javna osoba, nemojte ujedno i očekivati da ćete izgledati kao njena preslika. Čak i ako je proizvod bezobrazno skup i u trgovini vam se kunu u njegovu čudotvornost. Nećete i ne možete izgledati jednako kao neko s potpuno drugačijom konstrukcijom lica. Kvalitetniji puder osiguraće vam zaglađeniji i mekši ten, skup tuš izdužiće vam oči, ali neće vas učiniti nečijom kopijom. Čak i najiskusniji šminkeri neće vam moći pomoći ako im kažete da želite izgledati kao Adriana Lima.

2. Ne treba mi hidratantna krema ako koristim hidratantni puder

Pre nego što nanesete tečnu podlogu, obavezno lice nahranite hidratantnom kremom zavisno od svog tipa kože. Nije svejedno kakvu kremu koristite, jer ako imate izrazito masnu kožu, a koristite kremu za suvu kožu, verovatno će vam lice biti suviše masno da bi se nanela šminka. Odgovarajuća krema ne samo da će vam dati potrebnu hidrataciju, već će poslužiti i kao zaštita od upijanja šminke u kožu. Zapamtite, hidratizovana koža je srećna koža.

3. Beauty blenderi upijaju puder

Trebate probati pribor za šminkanje kojim ćete se lako služiti i koji će odgovarati vašim potrebama šminkanja. Jedna od najčešćih zabluda o blenderu je ona da upija puder tokom nanošenja i na taj način brže trošite puder, što nije istina. Prerežete li vrh korišćenog blendera pre nego što ga bacite u smeće, videćete kako je unutrašnjost sunđera ostala netaknuta. Ako se odlučite za blender, bilo bi dobro pokvasiti ga lagano vodom pre svakog nanošenja pudera. Bez obzira na to koristite li blender ili četkicu, uvek vodite računa o njihovoj čistoći. Isperite ih u vodi nakon šminkanja i pustite da se posuše, te ih držite u toaletnoj torbici kako ne bi dolazile u dodir s prašinom i bakterijama.

4. Prajmer ne služi ničemu

Svaki šminker zna koliko važnu ulogu ima prajmer. Prajmer je sloj koji nanosimo nakon kreme, a pre pudera. On pomaže da se koža zagladi od sitnih nepravilnosti, ožiljaka, akni i otvorenih pora te daje licu sjajniji i zdraviji izgled. Za nanošenje prajmera potrebno je tek nekoliko sekundi, a mnoge žene nemaju tu naviku. Dovoljno je naneti par kapi na lice i pustiti da se suši 30 sekundi pre nego što nastavite dalje sa šminkanjem.

5. Prirodno automatski znači da je sigurno

Sve je veća potražnja prirodnih kozmetičkih proizvoda na biljnoj bazi, kao alternativa sintetičkim proizvodima. Ako imate osetljivu kožu i alergijske reakcije, ne mora značiti da vam prirodna kozmetika neće izazvati crvenilo ili osip jer, iako je bazirana na biljnim sastojcima, takođe može sadržavati parabene i ftalate koji će izazvati reakciju.

6. Konturisanje je uvek dobrodošlo

Slojevito konturisanje koje gledate na makeup videima odličan je način za naglašavanje određenih delova lica, pa i tela, ali neke žene imaju prirodno izražene kosti lica i konturisanje im nije potrebno, pogotovo za svakodnevnu rutinu šminkanja. Ako nemate jako izražene kosti lica, nemojte se zamarati svakodnevnim konturisanjem jer ćete potrošiti previše vremena. Dovoljno je u par poteza četkom za rumenilo povući nekoliko linija ispod jagodičnih kostiju, na čelu potezom iznad očiju prema temenu i po bradi. Ovo brzinsko rešenje takođe će naglasiti linije lica i dati vam senke na određenim mestima lica, a gotovo je za manje od minute. Imajte na umu da koristite smeđkastu nijansu rumenila kako bi postigli prirodniji efekt ili bronzer u kamenu.

7. Pre nanošenja ruža treba dobro nauljiti usne

Ako ste jedna od onih koje imaju problema s ispucalim i dehidriranim usnama, nemojte mastiti usne raznoraznim uljima pre nanošenja ruža, pogotovo pre tečnih ruževa. Ne samo da ćete dobiti klizavu podlogu za rad, već će se umanjiti i postojanost ruža pa ćete vrlo brzo morati popravljati šminku. Umesto ulja, koristite radije balzam ili najobičniju kremu za lice koja će se vrlo brzo upiti i hidratizovati vam usne.

8. Korektor i concealer su ista stvar

Većina ljudi ne zna razliku između korektora i concealera pa u drogerijama najčešće posegnu za potpuno pogrešnim proizvodom koji neće rešiti njihov problem. Pogrešno je to što se u srpskom jeziku concealer prevodi kao korektor, ali reč je o dva namenski potpuno različita proizvoda. Concealeri se češće mogu pronaći na policama drogerija, a služe prekrivanju raznih nesavršenosti na licu, poput mrlja, hiperpigmentacije, crvenila, bubuljica i slično, ali pomoću njih je zapravo nemoguće rešiti problem tamnih krugova ispod očiju Tamni podočnjaci rešavaju se pomoću korektora koji, kao što im samo ime kaže, koriguju vidljivije/problematičnije nesavršenosti. Najčešće se mogu kupiti u obliku paleta koje se sastoje od korektora raznih boja. Isprobajte i tečni dodatak ishrani koji obezbeđuje zdravlje i lepotu kože iznutra.

9. Smokey eyes podrazumeva i nanošenje tuša

Postoji velika zabluda kada je reč o nanošenju tuša na kapak, kako bi se postigla popularna krila. Ako se već odlučite na smokey eyes kojim ćete izdužiti oko, potpuno je nepotrebno produživati ga i tušem. Ne samo da je nepotrebno, već deluje i prenapadno. Smokey eyes je dovoljan sam za sebe i laganim tamnije osenčanim završecima na oku ćete postići puno prirodniji izgled. Ovaj makeup nije preporučljiv u svakodnevnoj rutini, već za večernji ili svečaniji look.

10. Veštačke trepavice ne mogu izgledati prirodno

Ako imate sitne trepavice i ne možete zamisliti izlazak iz kuće bez njih, isprobajte ugradnju trepavica. To je dobar način da trepavice izgledaju prirodnije, pogotovo ako odaberete umerenu dužinu. Volite li veštačke trepavice koje se lepe, savetujemo vam da odaberete kraće trepavice manje intenzivne boje. Procedura lepljenja je jednostavna. Lepak za trepavice nanesete na ruku iznad palca i ostavite 30-ak sekundi da se posuši. Zatim pincetom uhvatite veštačku trepavicu i lagano je potapkajte celom dužinom u lepak na ruci. Na vrhove trepavica utapkajte veću količinu lepka oblikovanu u kuglice. Na taj način će trepavice bolje prianjati na kožu i neće se odvajati.

Instagram