News

ZAŠTO JE KOLAGEN VAŽAN ZA VAŠE ZGLOBOVE?

po Stipe Pleština na Jul 20, 2023

ZAŠTO JE KOLAGEN VAŽAN ZA VAŠE ZGLOBOVE?

Kako starite, ovaj vlaknasti protein polako se gubi i slabi. S vremenom dolazi do raspada kolagena i imamo ga neuporedivo manje nego što smo ga imali kao deca.

Efekti gubitka kolagena povezanog s godinama su očigledni. Koža se opušta i postaje urezana sitnim linijama i borama. Zglobovi se troše i postaju skloniji artritisu i povredama.

Naši napori da obnovimo izgubljeni kolagen i vratimo mladalački tonus kože i zdravije zglobove, pretvorili su dodatke kolagena u industriju vrednu više milijardi dolara godišnje.

Jesu li ti dodaci izvor mladosti u boci ili nisu ništa više od marketinške buke? Pitanje je koje se uvek prirodno nametne kada se o određenoj temi počne sve više govoriti.

Kolagen je najbogatiji protein u ljudskom telu. Održava kožu gipkom i podržava hrskavicu koja deluje poput amortizera u zglobovima.

Kolagen i zglobovi

Kolagen formira zglobnu hrskavicu, tkivo koje prekriva krajeve kostiju u zglobovima i omogućava im da se glatko kreću jedna pored druge.

Bol u zglobovima i gubitak koštane gustine česti su, posebno kod starijih osoba.

Oštećenje hrskavice čest je uzrok bolova u zglobovima.

Hrskavica – čvrsto tkivo koje apsorbuje udarce i omekšava kosti u vašim zglobovima – u starosti je sklona trošenju.

Kad je zaštitni sloj hrskavice oštećen, zglobovi mogu biti ukočeni, upaljeni i bolni.

Kosti prirodno gube gustinu u kasnijim godinama života, posebno kod žena nakon menopauze.

Da stvar bude gora, prestajemo proizvoditi kolagen kako starimo.

Gubitak kolagena jedan je od glavnih razloga za vidljive znakove starenja, uključujući bore i opuštanje kože, kao i povećanu ukočenost zglobova i gubitak koštane mase.

Kako kolagen pomaže?

Budući da je kolagen jedan od glavnih materijala od kojih su napravljeni zglobovi i kosti, moglo bi se činiti očiglednim da malo dodatnog kolagena može pomoći u održavanju njihovog zdravlja.

Međutim, to nije tako jednostavno, jer se kolagen iz hrane ne apsorbuje direktno kao kolagen u naše telo.

Hranu bogatu kolagenom telo vari kao protein i razlaže na niz različitih aminokiselina.

Iz ovih aminokiselina, a uz pomoć vitamina i minerala npr. vitamin C, vaše telo proizvodi sopstveni kolagen. Taj se proces naziva sinteza kolagena.

Upravo je to i razlog zašto se kolagen mora uzimati samostalno, kao dodatak ishrani i najbolje ga je uzimati svakodnevno tri do šest meseci nakon kojih možete napraviti pauzu od mesec dana te ponovo krenuti s primenom.

Koji je kolagen najbolji za zglobove?

Možda toga niste svesni, ali kolagen igra prilično značajnu ulogu u sposobnosti zglobova da se kreću. Dok se neke vrste kolagena pojavljuju u vašoj koži, kostima i organima, jedna se posebna vrsta može naći u hrskavici između vaših zglobova.

Kolagen tipa II prisutan je u vašoj zglobnoj hrskavici ili tkivu koje se proteže preko krajeva vaših kostiju i nalazi se u sredini zglobova. Ova hrskavica omogućava zglobovima klizanje, savijanje i glatko kretanje. Kolagen pomaže hrskavici (i vašim zglobovima) da ostanu fleksibilni, apsorbuju udarce i u globalu ostanu dobro podržani.

Međutim, kako starite, zglobna hrskavica se iscrpljuje. Višegodišnje trljanje zglobova od te hrskavice uzrokuje habanje, lomljenje i izazivanje bolova. Postoji još jedan faktor: starenje takođe dovodi do gubitka kolagena. Vaše telo prirodno gubi kolagen.

A kad vam se kolagen iscrpi, zglobovi mogu patiti. Nizak nivo kolagena može dovesti do labavije hrskavice i tetiva, što može povećati verovatnoću povrede.

U tijelu postoje tri glavne vrste kolagena.

Hrskavica se prvenstveno sastoji od kolagena tipa II koji hrskavici daje snagu da podupre zglobove.

Stoga se kolagen tipa II preporučuje za pomoć pri problemima zglobova.

Iako kolagen ne može popraviti ili „povratiti“ izgubljenu hrskavicu, studije su pokazale određeno poboljšanje fleksibilnosti nakon dodavanja i hidrolizovanog i nehidrolizovanog kolagena.

Jedno istraživanje iz 2013. objavljeno u „Journal of the International Society of Sports Nutrition“ otkrilo je da je 40 mg nehidrolizovanog kolagena tipa II dnevno dovelo do poboljšanja ekstenzije zglobova kolena i smanjenja nelagodnosti tokom napornih vežbi.

Odvojeno 24-nedeljno istraživanje u SAD-u 2008. otkrilo je da se nelagodnost u zglobovima kod sportista poboljšala nakon što su uzeli dodatak prehrani hidrolizovanog kolagena.

Uzimanje kolagena neće učiniti čudo vašim zglobovima i kostima, ali će im uveliko pomoći. Pogotovo ako počnete sa primenom kolagena i u ranijoj životnoj dobi (30+).

Koji je kolagen najbolji za kosti?

Svi znamo već koliko je kalcijum važan za zdrave kosti, ali i kolagen je bitan.

Kao glavni sastojak u kostima, kolagen tipa I je ono što kostima daje snagu.

Studija u Njemačkoj objavljena u časopisu Nutrients izvestila je da suplementacija hidrolizovanim kolagenom značajno povećava mineralnu gustinu kostiju kod žena u postmenopauzi koje su učestvovale u istraživanju.

Istraživanja se rade neprestano i sva potvrđuju pozitivne efekte primene kolagena. Ono što je sigurno je da neće pogoršati vaše stanje, ali vam i te kako može pomoći.

Bez odgovarajuće količine kolagena vaša hrskavica može postati ugrožena. I stanja usmerena na zglobove, poput osteoartritisa, mogu postati sve veći rizik. Zapravo, istraživanja pokazuju da gubitak kolagena povezan sa starenjem može dovesti do većeg rizika od degenerativnih poremećaja zglobova.

Kako uzimati kolagen

Jedna od najboljih vrsta je hidrolizovani kolagen, koji je u suštini “unapred svareni” oblik proteina. Hidrolizovani kolagen lakše se apsorbuje u vašim tkivima, a takođe isporučuje upravo potrebne aminokiseline koje su vašem telu potrebne. Ali generalno, aminokiseline u bilo kojem obliku ili iz bilo kojeg izvora će ponuditi prednosti

Kolagen je jedan od glavnih strukturnih proteina u ljudskom telu i predstavlja otprilike trećinu svih proteina koji se nalaze u telu. Kolagen obezbeđuje većinu strukture koži i podržava vezivno tkivo u zglobovima.

Pokazalo se da dodatak kolagenom poboljšava hidrataciju i elastičnost kože te može pomoći kod starenja kože. Takođe se pokazalo da pomalo smanjuje bol u zglobovima kod sportista i može poboljšati bol povezanu s osteoartritisom. Čini se da je doziranje od 10-15 grama dnevno korisno i za kožu i za zglobove.

Kod primene kolagena važno je naglasiti da je reč o potpuno sigurnom dodatku ishrani koje neće naštetiti vašem zdravlju ako ga uzimate kako je preporučeno na pakovanju.

Kontinuitet je važan u svemu, pa tako i u primeni kolagena. Važno je da ste redovni, da ga uzimate svakodnevno kroz određen broj meseci, jer od sporadične i neuredne primene vaš organizam neće osetiti benefite, a vi ćete samo potrošiti novac.

Počnite s prevencijom i zaštite svoje zdravlje na vreme.

Instagram