News

TOP 10 KORISTI OD UZIMANJA KOLAGENA

po Stipe Pleština na Jul 20, 2023

TOP 10 KORISTI OD UZIMANJA KOLAGENA

Kolagen je najvažniji deo vezivnog tkiva koja čini nekoliko delova tela, uključujući kožu, mišiće, ligamente i tetive.

Takođe ima i jako važne funkcije, uključujući jačanje kostiju te osiguravanje strukture kože.

Poslednjih godina kolagen (u obliku dodataka ishrani) je postao popularan, ali ipak treba znati izabrati najbolji. Uvek se preporučaju oni hidrolizovani kakve vam i mi nudimo, što u stvari znači da se kolagen razložio, jer to olakšava samu apsorpciju.

Postoje različite namirnice koje možete konzumirati ukoliko želite povećati unos kolagena, npr. supa od kostiju.

Konzumiranje kolagena na različite načine može doneti i određene zdravstvene koristi npr. ublažavanje bolova u zglobovima ili poboljšanje zdravlja vaše kože.

Mi vam donosimo top 10 koristi koje možete imati od redovne primene kolagena:

1. Kolagen poboljšava gustinu kostiju

Dodaci kolagena (posebno u kombinaciji s kalcijumom) idealni su za one koji pate od osteoartritisa i osteoporoze. Kako kolagen deluje na vezivanje kalcijuma, on ima sposobnost kontrolisanja slabljenja kostiju. Stoga se kalcijum i kolagen često koriste u kombinaciji za jačanje kostiju i poboljšanje fleksibilnosti.

2. Kolagen jača elastičnost kože

Kako kolagen veže vezivno tkivo, naša koža zavisi od vlastite proizvodnje kolagena (u telu) kako bi bila jaka i zdrava. Kolagen omogućava koži da ostane jaka i savitljiva te održava sloj masti koji drži našu kožu čvrsto uz kosti. Međutim, kako starimo, proizvodnja kolagena počinje se iscrpljivati, što rezultira efektima starenja (poput opuštanja i bora). Svakodnevni UV zraci takođe pomažu pri razlaganju kolagena i vezivnih elemenata kože.

3. Kolagen leči opekotine i rane

Kolagen se može koristiti kao prirodni zavoj za rane jer upija sekret iz rane i pomaže da rana ostane vlažna dok zaceljuje ne dopuštajući razvoj bakterijskih infekcija. Deluje tako da se molekule kolagena spoje i vežu kako bi se razvila nova koža.

4. Kolagen jača zube i desni

Iako kolagen možda nije prvo na što pomislite kada se bavite oralnim zdravljem, ono može pomoći u vezivanju zuba i njihovom čvršćem držanju. Zapravo, kolagen se sastoji od vlakana koja se nalaze u vezivnom tkivu tela, a koje čini i zube i kosti.

5. Kolagen jača kosu i nokte

Kolagen je izvrstan dodatak za jačanje slabih i lomljivih noktiju. I ne samo to, može pomoći vašoj kosi da raste duga i jaka povećavajući prirodne proteine ​​za izgradnju kose u telu. Kolagen takođe može pokrenuti rast kose i smanjiti pojavu sedih vlasi, što je odlično kod gubitka kose i starenja.

6. Kolagen ublažava bolove u kostima i zglobovima

Kolagen pomaže u održavanju vaše hrskavice. Naime, hrskavica je tkivo slično gumi i pomaže zaštiti naših zglobova. S obzirom da se sa starenjem smanjuje količina kolagena u telu, samim time raste i rizik od razvoja različitih poremećaja i bolesti zglobova (npr. osteoartritisa). Istraživanja su pokazala da konzumacija kolagena može pomoći u poboljšanju simptoma koje uzrokuje osteoartritis i generalno umanjiti osećaj bola u zglobovima.

Jedno istraživanje koje je odrađeno na sportistimas (njih 73) koji su svakodnevno konzumirali deset grama kolagena kroz 24 nedelje pokazuje da su imali znatno smanjenje bolova u zglobovima, u upoređenju sa ostatkom ispitanika koji nisu konzumirali kolagen na dnevnoj bazi.

U drugom istraživanju, ispitanici su svakodnevno konzumirali 2 grama kolagena tokom 70 dana. Oni ispitanici koji su konzumirali kolagen imali su primetno smanjenje bolova u zglobovima što je uticalo na veću sposobnost bavljenjem spoljnim aktivnostima za razliku od ispitanika koji nisu konzumirali kolagen.

Ne smemo zaboraviti ni uticaj kolagena na kosti koje su većinom napravljene od istog, a omogućuje kostima da ostanu jake i daje im strukturu.

Kao što se kolagen u vašem telu kako godine idu smanjuje, tako i koštana masa opada. To može dovesti do različitih zdravstvenih poteškoća i stanja, poput osteoporoze, za koju je karakteristična niska gustina kostiju što uzrokuje lak prelom kostiju.

7. Kolagen održava srce i kardiovaskularno zdravlje

Kolagen osim što daje kostima strukturu, daje strukturu i arterijama. Arterije su krvne žile koje prenose krv iz srca u ostatak tela. Bez dovoljno kolagena, arterije mogu postati krhke i slabe.

Oslabljene arterije mogu dovesti do ateroskleroze, bolesti za koju je karakteristično sužavanje arterija. Ateroskleroza može dovesti do moždanog ili srčanog udara.

Niži nivoi kolagena povezani su s srčanom insuficijencijom i patološkim bolestima. Kolagen može ojačati vaše krvne sudive za poboljšanje cirkulacije u celom telu.

8. Kolagen podstiče zaceljivanje povreda

Kolagen je potreban za popravak i obnovu vezivnog tkiva kako bi se podstakli jaki mišići, koža i zglobovi. Budući da takođe igra bitnu ulogu u jačanju kostiju, tetiva, hrskavice i ligamenata, kolagen se može koristiti za podsticanje regeneracije mišićne mase kako bi se podstaklo zaceljivanje povreda, posebno sportskih povreda.

9. Kolagen smanjuje pojavu celulita

Kako je kolagen važan za zdravlje, elastičnost i čvrstinu kože, on će stoga će imati pozitivno uticati na celulit delujući na nutrašnjost tela kako bi smanjio njegov izgled. Celulit nastaje kada se masno tkivo gurne prema gore kroz vlakna u gornji sloj kože, što rezultira efektom narandžine kože. Kolagen podstiče vaše telo na obnovu i popravak vlakana koja uzrokuju pojavu celulita.

10. Kolagen poboljšava opšte zdravlje

Kolagen je povezan s mnogim opštim zdravstvenim prednostima, kao što su poboljšanje vida, balansiranje nivoa insulina, održavanje zdravog holesterola, povećanje energije i jačanje imuniteta.

Nadalje, od 1-10% mišićnog tkiva čini kolagen. Kolagen je preko potreban kako bi mišići pravilno funkcionisali i zadržali snagu i jačine.

Zaključak

Uzimanje kolagena povezuje se s brojnim zdravstvenim prednostima kod ljudi koji ga konzumiraju i sa vrlo malim poznatim rizicima.

Za početak – suplementi mogu poboljšati zdravlje kože (smanjenjem suvoće i bora). Takođe mogu pomoći u povećanju mišićne mase, sprečiti gubitak koštane mase i ublažiti bolove u zglobovima.

Suplementi kolagena generalno su bezbedni, laki za upotrebu i svakako ih vredi isprobati zbog njihovih potencijalnih prednosti.

Pokazalo se da uzimanje suplemenata kolagena smanjuje upalu i podstiče sintezu kolagena u telu. To može pomoći u promovisanju ublažavanja bolova kod osoba sa poremećajima zglobova poput osteoartritisa.

Uzimanje suplemenata koji sadrže kolagen može usporiti starenje vaše kože.

Konzumiranje dodataka kolagena može pomoći u smanjenju rizika od koštanih poremećaja poput osteoporoze. Oni imaju potencijal smanjiti nivo proteina u krvi koji podstiču razgradnju kostiju.

Razna istraživanja pokazuju da konzumiranje suplemenata kolagena povećava rast i snagu mišića kod osoba s gubitkom mišićne mase u vezi sa godinama

Uzimanje dodataka kolagena može uveliko pomoći u smanjenju faktora rizika povezanih sa srčanim stanjima (kao što je ateroskleroze). Sve što je potreno jeste odabrati one najkvalitetnije, a mi vam garantujemo kvalitet i sigurnost suplementa koji i sami redovno konzumiramo.

Instagram