News

ŠTO JE MSM?

po Stipe Pleština na Jul 20, 2023

ŠTO JE MSM?
MSM (metilsulfonilmetal) popularni je dodatak prehrani koji se koristi za široki spektar liječenja različitih simptoma i stanja.

MSM (metilsulfonilmetal) popularni je dodatak prehrani koji se koristi za široki spektar liječenja različitih simptoma i stanja. To je spoj koji sadrži sumpor i koji se prirodno nalazi u biljkama, životinjama i ljudima. Također se može proizvoditi u laboratoriju za stvaranje dodataka prehrani u obliku praha ili kapsula. MSM se široko koristi u području alternativne medicine i kod ljudi koji traže prirodan način za ublažavanje bolova u zglobovima, smanjivanja upale i jačanja imuniteta. Uz to, istraživanja podupiru njegovu upotrebu u liječenju niza stanja od artritisa do rozaceje.

U članku donosimo 7 znanstveno dokazanih dobrobiti MSM-a za zdravlje:

  1. Može poboljšati zdravlje kože jačanjem keratina

Keratin je protein koji djeluje kao glavna strukturna komponenta vaše kose, kože i noktiju. Sadrži visoku razinu aminokiseline cisteina koja sadrži sumpor. Zbog toga izgorjela kosa daje karakterističan sumporov miris. Metilsulfonilmetal može biti koristan za zdravlje kože djelujući kao donor sumpora keratinu. To, pak, može pomoći u jačanju ovog važnog proteina. MSM također pomaže u smanjenju upala. Može čak smanjiti simptome problematičnih stanja kože poput rozaceje koja uzrokuje crvenilo, iritaciju i upalu kože. Jedno je istraživanje pokazalo da je MSM, kada se nanese na kožu, značajno poboljšao njezino stanje.

  1. Djeluje protuupalno

Protuupalna svojstva dobro su dokumentirana znanstvenim istraživanjima. Smatra se da MSM inhibira NF-kB, proteinski kompleks koji sudjeluje u upalnim odgovorima u tijelu. Također smanjuje proizvodnju citokina kao što je faktor nekroze tumora alfa (TNF-ɑ) i interleukin 6 (IL-6), koji su signalni proteini povezani sa sistemskom upalom. Uz to, MSM može povećati razinu glutationa, snažnog antioksidansa koji proizvodi vaše tijelo.

  1. Može poboljšati oporavak nakon iscrpnog vježbanja te obnoviti mišiće

Tijekom iscrpljujućeg vježbanja dolazi do oštećenja mišića i povećanja oksidacijskog stresa. Upravo zbog toga rekreativci i sportaši osjećaju bol u mišićima što ih može omesti u izvođenju treninga. MSM može prirodno ubrzati oporavak mišića nakon intenzivnog vježbanja te smanjiti upalu. Studija na 18 muškaraca pokazala je da je uzimanje 50 mg MSM praha po kg tjelesne težine tijekom 10 dana značajno smanjilo oštećenje mišića uzrokovano vježbanjem i povećalo antioksidacijsku aktivnost nakon trčanja od 14 km. Također može biti korisno za smanjenje boli nakon duljeg vježbanja.

  1. Pomaže u ublažavanju simptoma artritisa

Artritis je često upalno stanje koje uzrokuje bol, ukočenost i smanjen opseg pokreta u zglobovima. Budući da MSM ima moćna protuupalna svojstva, često se koristi kao prirodna alternativa lijekovima za poboljšanje simptoma povezanih s artritisom. Studija na 49 osoba s osteoartritisom koljena otkrila je da je uzimanje 3,4 grama MSM-a dnevno tijekom 12 tjedana smanjilo bol i ukočenost te poboljšalo fizičku funkciju u usporedbi s placebom. Jedno je istraživanje pokazalo da je kombiniranje MSM-a s glukozaminom i hondroitinom učinkovitije u smanjenju boli i ukočenosti kod osoba s osteoartritisom koljena od samog glukozamina i hondroitina.

  1. Pomaže kod simptoma alergijskih reakcija

Uobičajeni pokretači alergijskog rinitisa uključuju životinjsku perut, pelud i plijesni. Nakon izlaganja alergenu oslobađaju se mnoge upalne tvari poput prostaglandina i citokina, što dovodi do neugodnih simptoma. Studije su pokazale da MSM može biti učinkovit u smanjenju simptoma alergijskog rinitisa.

Može smanjiti alergijske reakcije smanjenjem upale i inhibiranjem oslobađanja citokina i prostaglandina. Studija na 50 osoba s alergijskim rinitisom otkrila je da je doza od 2.600 mg MSM dnevno tijekom 30 dana smanjila simptome, uključujući svrbež, zagušenja, otežano disanje, kihanje i kašalj.

  1. Može ojačati vaš imunitet i pomoći vam da ostanete zdravi

Naš imunološki sustav je specijalizirana mreža tkiva, stanica i organa koja štiti vaše tijelo od bolesti. Mogu ga oslabiti stvari poput stresa, bolesti, loše prehrane, nedovoljnog sna ili nedostatka aktivnosti. Spojevi sumpora poput MSM igraju važnu ulogu u zdravlju vašeg imunološkog sustava. Na primjer, MSM može biti učinkovit u smanjenju oksidacijskog stresa i upala koje mogu oslabiti imunitet. Budući da je učinkovit u smanjenju razine upalnih spojeva poput IL-6 i TNF-ɑ, MSM može smanjiti stres na vaš imunološki sustav. Uz to, on igra ulogu u stvaranju glutationa, glavnog antioksidansa vašeg tijela. To također može pomoći u povećanju razine ovog važnog spoja. Imati odgovarajuću razinu glutationa presudno je za cjelokupno zdravlje i funkciju vašeg imunološkog sustava. Studija epruvete pokazala je da je MSM učinkovito obnovio razinu glutationa.

  1. Smanjuje bol u zglobovima i mišićima

Jedna od najpopularnijih primjena MSM-a je smanjenje bolova u zglobovima ili mišićima. Pokazalo se da koristi onima koji imaju degeneraciju zglobova, čest uzrok bolova u koljenima, leđima, rukama i bokovima. Degeneracija zglobova može negativno utjecati na kvalitetu života ograničavajući kretanje i mobilnost. Studije su pokazale da MSM značajno smanjuje upalu u tijelu. Studija na 100 osoba starijih od 50 godina otkrila je da liječenje dodatkom koji sadrži 1.200 mg MSM tijekom 12 tjedana smanjuje bol, ukočenost i otekline u zglobovima. Skupina koja je primala isti dodatak također je izvijestila o poboljšanoj ukupnoj kvaliteti života i smanjenim poteškoćama u hodanju i ustajanju iz kreveta.

Instagram