News

NAJČEŠĆI UZROCI NASTANKA BORA

po Stipe Pleština na Jul 20, 2023

NAJČEŠĆI UZROCI NASTANKA BORA
U nastavku ovog teksta možete pronaći kratak vodič koji objašnjava kako nastaju bore, kao i četiri faktora koja značajno ubrzavaju njihovo stvaranje.

Starenje se ne može zaustaviti, ali njegove fizičke nuspojave mogu se mogu odložiti.

Da biste razumeli kako sprečiti znakove starosti, prvo morate naučiti šta uzrokuje njihovo stvaranje.

Tri sloja kože

Ljudska koža se sastoji od tri sloja: epidermisa, dermisa i potkožnog tkiva.

Epidermis: Spoljni sloj kože. Bogat je keratinom, koji pruža hrapavost i otpornost na vodu. Unutar ovog sloja kože se nalazi melanin (tamni pigment).

Epidermis deluje kao zid koji štiti druge slojeve kože i prva je linija obrane u imunološkom sastavu našeg tela.

Dermis: Ispod epiderme leži gusti dermalni sloj. Dermis se sastoji od živaca, masti, krvnih žila, elastina i kolagenih vlakana.

Kolagen – koji zauzima oko 80% dermisa – protein je koji čini primarnu komponentu vezivnog tkiva tela. Kolagen daje koži snagu, dok elastin (kako mu i samo ime kaže) daje koži njegovu elastičnost  i omogućuje joj istezanje napred-nazad.

Potkožnog tkiva: Potkožni sloj sastoji se od masti. Uglavnom služi za to da nas greje i drži unutarašnje organe na mestu.

Strukturne promene koje se događaju unutar ta tri sloja kože odgovorne su za stvaranje vidljivih znakova starenja.

Postoje dva različita procesa koji uzrokuju takve promene i dovode do bora: unutrašnje starenje i fotostarenje.

Unutrašnje starenje

Unutrašnje starenje, takođe je poznato kao biološko starenje, događa se tokom vašeg životnog veka, bez obzira na spoljašnje faktore.

Unutrašnje starenje je prirodni proces ali se razlikuje od osobe do osobe i zavisi od genetskih predispozicija.

Nakon 20. godine naše telo svake godine proizvode 1% manje kolagena. Kako vlakna kolagena i elastina postaju gušća, koža postaje neelastična i lomljiva. Pokušaji kože da se rasteže napred-nazad pretvaraju se u vidljive bore.

Takođe u našim dvadesetim godinama, prirodni proces pilinga se smanjuje, zbog čega se mrtve ćelije kože nakupljaju i lepe duže vreme.

U našim 30-ima prenos vlage između dermisa i epidermisa usporava i masne ćelije počinju  da se smanjuju, što čini da naša koža izgleda lošije. Kako telo stari, koža proizvodi manje sebuma (ulja).

Kao rezultat toga, tekstura kože postaje suva, a bore vidljivije – zbog čega možete primetiti one klasične bore oko očiju, jer na ovom području ima vrlo malo lojnih žlezda.

Proizvodnja kolagena prestaje od 40. godine, a bore nastaju kada se vlakna počnu lomiti i ukrućivati. Rad stanica kože se usporava, a stanicama postaje sve teže da se regenerišu.

Do 50. godine počinjemo da gubimo masnoću koja se nalazi u potkožnom tkivu, što kožu čini tanjom.

Gubitak estrogena nakon menopauze takođe uzrokuje tanku kožu i rezultira time da se koža lakše oštećuje. Smanjena cirkulacija takođe utiče na naš ten.

Svi ovi unutrašnji faktori donose probleme s borama, opuštenosti kože i pigmentacijom. 

Međutim, ovaj proces starenja vrlo je spor i utiče na stvaranje samo malog procenta bora. Većina nabora nastaje zbog  fotostarenja.

Fotostarenje

Da li ste se ikad probudili i u ogledalu videli bore za koje se kunete da ih nije bilo prethodne večeri? Najverovatnije je to bilo zbog fotostarenja. 

Ova vrsta starenja odnosi se na uticaj okoline koji vode do stvaranja bora i odgovorni su za stvaranje najdramatičnijih znakova starosti. Evo nekoliko najčešćih izvora fotostarenja.

Ponavljani izrazi lica i položaji za spavanje:

Kada se osmehnete, na uglovima usana nastaju nabori dok se usne povlače u obraze. Takvi ponavljani izrazi lica na kraju mogu stvoriti bore oko usana.

Iako bi se svi trebali da budu ponosni svojim znakovima osmeha, bore oko usana nisu toliko dobrodošle. Kod spavanja takođe nastaju bore, pokušajte da menjate stranu lica na kojoj spavate kako biste smanjili rizik od produbljenih nabora uz bok nosa.

Pušenje:

Svaki put kad povučete cigaretu radite ponavljane pokrete lica koji vode do stvaranja bora na licu. Takođe, nikotin koji se nalazi u cigaretama uzrokuje sužavanje krvnih stanica unutar spoljašnjeg sloja epiderme.

Ako se protok krvi smanji, koža ostaje bez kiseonika i vitalnih hranjivih sastojaka, poput vitamina A. Kao rezultat toga, koža počinje prerano da propada i nabira se.

Zagađenje:

Slobodni radikali uzrokuju štetu kada izvlače elektrone iz drugih molekula u našem telu. Ovo delovanje menja hemijske strukture i biološko funkcionisanje, a time ubrzava proces starenja, što se vidi na našoj koži u obliku bora.

Zagađenje životne sredine glavni je izvor izloženosti slobodnim radikalima, a iako se antioksidativni enzimi mogu zaštititi od slobodnih radikala, šteta koju uzrokuju će svejedno nastati u određenom vremenu.

Izlaganje suncu:

Promene koje nastaju na koži zbog sunca daleko da su najveći krivac u stvaranju bora.

Nacionalni centar za biotehnološke informacije tvrdi da je fotostarenje odgovorno za 80 posto bora. Kada UV zraci prodru duboko u dermalni sloj kože, uzrokuju razgradnju našeg preko potrebnog kolagena elastina.

Како се ови есенцијални протеини разлажу, кожа почиње да пропада и да се бори.

Bore su samo jedan od učinaka koji proizlaze iz oštećenja od sunca; fotostarenje takođe uzrokuje mrlje od sunca, grubu teksturu, probleme s pigmentacijom, a može dovesti i do razvoja smrtonosnog raka kože. Iako se starenje ne može zaustaviti, to ne znači da se ne može kontrolirati njegova brzina. Stoga obratite pozornost na čimbenike koji ubrzavaju starenje i pokušajte ih otkloniti.

Instagram