News

KOLAGEN KAO ELIKSIR MLADOSTI

po Stipe Pleština na Jul 20, 2023

KOLAGEN KAO ELIKSIR MLADOSTI

Kolagen – naziv nije slučajan – dolazi od grčke reči “kolla” i znači lepak. To određuje njegovu osnovnu funkciju, tj. “lepljenje” ćelija zajedno.

Kolagen je protein vezivnog tkiva koji se sastoji od aminokiselina – glicina, prolina i hidroksiprolina. Kolagen ima jedinstveno svojstvo – otporan je na istezanje. Nalazi se ne samo u koži, već i u tetivama, kostima, zglobovima, krvnim sudovima, pa čak i u rožnjači oka. Aminokiseline koje čine kolagen – glicin i prolin – nazivaju se endogenima, što znači da ih naše telo proizvodi samo.

Međutim, sveprisutni stres, prekomerni rad i žurba doprinose slabljenju našeg tela i na taj način smanjuju njegovu efikasnost. U takvoj situaciji vredi razmisliti o tome da obogatite svoju ishranu i pojačate je dodatnim suplementom kolagena.

O kolagenu se sve više piše i priča. Na naslovnicama portala, novina i magazina možemo čitati o tome koje ga sve slavne osobe svakodnevno primenjuju i zašto.

Istorija kolagena

Držeći u rukama bočicu biološki aktivnog peptida kolagena, teško da ćemo uzeti u obzir koliko je godina, truda, istraživanja i eksperimentisanja bilo potrebno da se dobije.

Malo ko shvata da je osetljivi preparat u kapsulama praktično ista supstanca od koje smo napravljeni, supstanca koju s godinama sve brže gubimo.

Kolagen čini 25% suve mase našeg tela i 75% suve mase našeg vezivnog tkiva. Verojatno bi pobedio na takmičenju za najvažniji protein u našem telu. To je živi okvir koji podržava tkiva naših različitih telesnih organa. Štaviše, mora biti inteligentan, sposoban udovoljiti zahtevima različitih organa kao što su koža, kosti, ligamenti, bubrezi, krvni sudovi, srce, oči ili jetra. Njegova je struktura čak i sofisticiranija od čestice DNK koja sadrži naš genetski kod.

Naše telo kontinuirano sintetiše kolagen. Svake godine približno 3 kg našeg kolagena prolazi kroz razgradnju, a stvara se još 3 kg. Sintetiše se iz 20 različitih aminokiselina u ogromne lance sastavljene od po 1.000 aminokiselina. Stvara ogromne trostruke spirale.

Doći će trenutak, međutim, kad nam nestane kolagena. Proces njegove obnove može biti poremećen zbog bolesti, stresa, UV zraka, kontakta sa sintetičkim hemijskim sastojcima ili drugim štetnim fassktorima; ili kad se njegova sinteza počne usporavati, što se događa kako starimo.

Nakon 25. godine počinjemo gubiti kolagen iz tela po stopi od 1,5% godišnje, pa će do 45. godine biti izgubljeno do 30% kolagena u našem telu.

S obzirom na važnost kolagena u našem telu, nije ni čudo što znauka već dugo radi na metodama dobijanja ovog proteina koje bi ga učinile efikasno primenljivim u medicini i kozmetologiji.

Potrga za kolagenom

Vekovima su se naučnici i terapeuti lepote borili za poboljšanje izgleda vidljivih efekata starenja na ljudski ten; tražeći načine za smanjenje linija lica i bora, poboljšanje elastičnosti kože, povećanje debljine i sjaja kose te jačanje lomljivih noktiju za stvaranje mladolikog izgleda.

U tradicionalnoj kineskoj medicini Ejiao (napravljen od želatina od kože magaraca) koristi se od davnina. Mnogo je priča ispričano o poznatim ljudima koji su uzeli Ejiao.

U moderno doba, kozmetički naučnici u celom svetu koriste „kolagen“ – iako se obično dobija od krava (goveda) – i koriste ga već decenijama. Međutim, izgleda li goveđi ekstrakt kolagena zaista nalik bioaktivnom kolagenu s trostrukom spiralom (tropokolagen) koji čini organe živih kičmenjaka?

Počeci proboja u istraživanju kolagena datiraju iz 1980-ih. Znanstvenici iz Gdanjska (Maria Sadowska, Ilona Kolodziejska, Eugeniusz Krajewski) izveli su prve eksperimente u oblasti biohemije morskih peptida.

1985. hemičari s Univerziteta u Gdanjsku (Mieczyslaw Skrodzki, Antoni Michniewicz i Henryk Kujawa) izvadili su kolagen iz riblje kože. Njihovo se istraživanje nastavilo, metode su se poboljšavale.

Ono što su naučnici otkrili i doradili bila je metoda hidrolize. Hidrolizom se čuvaju nežne veze kolagenske spirale i na taj način omogućuje dobijanje tropokolagena – netaknutog kolagena – identičnogkolagenu koji se sintetiše u organizmima kičmenjaka, a što je najvažnije, peptidni kolagen je biološki aktivan i povezan sa kolagenom koji se sintetiše u vašem telu.

Zahvaljujući svim tim naporima poljskih znanstvenika, osmišljene su metode proizvodnje kolagena koje su uspele sačuvati njegovu jedinstvenu prostornu konformaciju – trostruku spiralu sastavljenu od lanaca aminokiselina. Zato današnji napredak kolagena i rezultirajuće prednosti suplementacije postižu ono što je pre bilo nemoguće s obzirom na nestandardnu ​​ekstrakciju peptida kolagena.

Naime, hidrolizovani kolagen može nadoknaditi manjak kolagena u organima ljudskog tela, uključujući nedostatak kolagena u dermisu – poboljšavajući i smanjujući nastanak i pojavu bora. Rezultati koji nas čine mlađima i poboljšavaju naše unutrašnje blagostanje zaista su genijalni.

Slavne osobe koje vole kolagen

Volimo je kao Rachel u Prijateljima, ali nisu samo njena neverovatna harizma i talenat imali milione obožavatelja zalepljenih na TV ekran tokom godina. Nakon što je proglašena najlepšom ženom na svetu, Jennifer Aniston definitivno ima nešto za reći o lepoti, zdravlju i kondiciji. Kune se svojim svakodnevnim proteinskim šejkom kao savršenim načinom za početak čak i najnapornijih dana, a poslednjih nekoliko godina dodavala je dodatni sastojak za pojačavanje prepoznatljivog sjaja – kolagen.

Nije samo Jennifer otkrila eliksir mladalačke, sjajne kože i zdravlja u kolagenu. Zvezda reality televizije i inspiracija za mlade mame širom sveta, Kourtney Kardashian, delimično duguje svoju zategnutu, besprekornu kožu i zadivljujuću figuru jutarnjoj navici uzimanja kolagena.

Očigledno, Kourtney nije jedina “K” u porodici koja se u svojoj rutini lepote i zdravlja oslanja na dodatke kolagena. Kourtneyna majka, Kris Jenner, prati najnovije trendove ne samo u show businessu i modi, već i u wellness zajednici, pa ni njoj kolagen nije stran.

Glumica Phillips ne može zamisliti da svoj slobodni dan započne bez šoljice kafe – baš kao i većina nas. Međutim, njen jutarnji ritual uključuje zdravu alternativu s nekoliko dodatnih korisnih sastojaka. Kolagen takođe spada u njenu dnevnu rutinu.

Na kraju krajeva, ko ne bi želeo izgledati kao Kelly Ripa? Ova 47-godišnjakinja majka je troje dece koja ima uspešan dugogodišnji brak, a radi kao TV producentkinja, plesačica i glumica. Kako ona žonglira između svih ovih profesionalnih i ličnih zadataka? Brigu o svom telu i zdravlju stavlja na prvo mesto pazeći na odabir ishrane. Kelly je u svojoj emisiji Live javno podelila koristan savet o načinu života koji je košta samo nekoliko minuta svaki dan: svako jutro u svoju vodu dodaje paket kolagenovih peptida. To je jednostavan trik za zdravlje za koji tvrdi da pojačava njenu energiju i blistavu kožu.

Treba li vam još koji razlog zašto kolagen treba ući i u vašu dnevnu rutinu? 😊

Instagram