News

CINK

po Stipe Pleština na Jul 20, 2023

CINK
Cink je hranjiva tvar koja igra mnoge vitalne uloge u vašem tijelu.

Cink je hranjiva tvar koja igra mnoge vitalne uloge u vašem tijelu. Budući da vaše tijelo prirodno ne proizvodi cink, morate ga dobiti hranom ili dodacima.

Cink se smatra osnovnom hranjivom tvarimi, što znači da ga vaše tijelo ne može proizvesti ili pohraniti, iz tog razloga svojom prehranom morate dobivati stalnu opskrbu.

Cink je potreban za brojne procese u vašem tijelu, uključujući:

  • Genski izražaj ili genska ekspresija
  • Enzimatske reakcije
  • Imunološka funkcija
  • Sinteza proteina
  • Sinteza DNA
  • Zarastanje rana
  • Rast i razvoj

Cink se prirodno nalazi u širokoj paleti biljne i životinjske hrane. Zbog svoje uloge u imunološkoj funkciji, cink se dodaje i nekim sprejevima za nos, pastilima i drugim prirodnim tretmanima prehlade.

Istraživanja pokazuju da cink ima brojne zdravstvene prednosti.

Jača imunološki sustav

Cink pomaže održati vaš imunološki sustav jakim. Budući da je neophodan za rad imunoloških stanica i staničnu signalizaciju, nedostatak može dovesti do oslabljenog imunološkog odgovora.

Dodaci cinka stimuliraju određene imunološke stanice i smanjuju oksidativni stres.

Ubrzava zacjeljivanje rana

Cink se obično koristi u liječenju opeklina i drugih ozljede kože. Budući da ovaj mineral igra presudnu ulogu u sintezi kolagena, imunološkoj funkciji i upalnom odgovoru, neophodan je za pravilno zacjeljivanje.

Može pomoći u liječenju akni

Akne su česta bolest kože za koju se procjenjuje da pogađa do 9,4% svjetske populacije. Akne su uzrokovane začepljenjem žlijezda koje proizvode ulje, bakterijama i upalama. Lokalni i oralni tretmani cinkom mogu učinkovito liječiti akne smanjenjem upale, inhibiranjem rasta bakterija P. acnes i suzbijanjem aktivnosti masnih žlijezda. Osobe s aknama imaju tendenciju da imaju nižu razinu cinka, pa dodavanje cinka može pomoći u smanjenju simptoma.

Smanjuje upalu

Cink smanjuje oksidativni stres i smanjuje razinu određenih upalnih proteina u vašem tijelu.

Mnoge životinjske i biljne namirnice prirodno su bogate cinkom, što većini ljudi olakšava konzumaciju odgovarajućih količina.

Hrana s najviše cinka je:

Školjke: kamenice, rakovi, školjke, jastozi i školjke

Meso: govedina, svinjetina, janjetina i bizoni

Perad: puretina i piletina

Riba: iverka, srdela, losos i đon

Mahunarke: slanutak, leća, crni grah, grah itd.

Orašasti plodovi i sjemenke: sjemenke bundeve, indijski orah, sjemenke konoplje itd.

Mliječni proizvodi: mlijeko, jogurt i sir

Jaja

Cjelovite žitarice: zob, kvinoja, smeđa riža itd.

Određeno povrće: Gljive, kelj, grašak, šparoge i zelje cikle

Životinjski proizvodi, poput mesa i školjaka, sadrže velike količine cinka u obliku koji vaše tijelo lako apsorbira.

Imajte na umu da se cink koji se nalazi u biljnim izvorima poput mahunarki i cjelovitih žitarica apsorbira manje učinkovito zbog drugih biljnih spojeva koji spriječavaju apsorpciju.

Prednosti cinka za kožu

Cink u sinergiji s drugim vitaminima i mineralima može pomoći u liječenju kožnih lezija, a ako se uzima oralno, može pomoći kod ljećenja akni i smanjiti rane znakove sazrijevanja kože (linije, bore, pjege itd.).

Oralno uzimanje cinka može pomoći u zacjeljivanju rana, smanjenju upala i poboljšanju upalnih stanja poput akni. Budući da cink djeluje kao enzim kofaktor, pomaže u sintezi kolagena i popravljanju DNK, što može pomoći da koža izgleda mlađe i zdravije.

Instagram